Vakaların yüzde 50’sinden fazlası, beş yıllık sağkalım oranının yüzde 10’un altında olduğu ileri evrelerde teşhis ediliyor. Ancak erken evre teşhislerde bu oran yüzde 68-92’ye ulaşabiliyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 70’i gerçekleşiyor, bu da erken teşhis için eşit erişim ihtiyacını vurguluyor.
YAPAY ZEKÂ İLE ERKEN TEŞHİS
AstraZeneca, sağlık teknolojisi şirketi Qure.ai ile iş birliği yaparak yapay zekâ destekli akciğer grafisi taramalarında çığır açtı. Türkiye dahil 20’den fazla ülkede 5 milyon akciğer grafisi taranarak, yaklaşık 50 bin kişide kanser riski taşıyabilecek akciğer nodülleri tespit edildi ve bu kişiler ileri tetkiklere yönlendirildi. Türkiye’de 3 merkezde 200 binin üzerinde grafi analiz edildi.
AstraZeneca, Qure.ai’nin qXR teknolojisini destekleyerek akciğer grafilerinde potansiyel kanser risklerini belirliyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun “1 Milyar Hayatı İyileştirme” hedefi kapsamında gerçekleşen bu proje, özellikle sağlık hizmetlerinin sınırlı olduğu bölgelerde yapay zekânın erken teşhisteki gücünü ortaya koyuyor.
“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”
AstraZeneca Uluslararası Onkoloji Başkan Yardımcısı Ti Hwei How, “Qure.ai ile iş birliğimiz, erken teşhisin hasta sonuçlarını iyileştirmedeki önemini kanıtladı. Yapay zekâ destekli taramalar, maliyet etkin bir çözüm sunuyor. Bu yöntemi küresel çapta yaygınlaştırmak için Sağlık Bakanlıkları ve politika yapıcılarla çalışıyoruz” dedi.
KAYNAK: IGFA







-
Karın şişkinliğine karşı uzman tavsiyeleri
-
Klima çarpmasına dikkat! Baş ağrısının sebebi olabilir
-
Yaz Spor Okulu öğrencilerine sağlık kontrolü
-
Göz tansiyonuna karşı yıllık kontrol uyarısı
-
Yaz sıcaklarında diyabetliler için 7 hayati önlem
-
Bacak ağrısı ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir
-
48 bin kanser hastasına müjde! 5 akıllı ilaç SGK kapsamında
-
Diş sağlığı vücudun aynası... Bursa, sağlık turizminde yükseliyor