Yiğit, özellikle mide rahatsızlığı, kolesterol ve hipertansiyonu olanların daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
ET DİNLENDİRİLMELİ, SAĞLIKLI YÖNTEMLERLE PİŞİRİLMELİ
Yeni kesilen etin hemen tüketilmesinin sindirimi zorlaştırabileceğini ifade eden Yiğit, “Et, serin bir ortamda 24 saat dinlendirilmeli ve hava alabilecek kaplarda saklanmalı. Mangalda pişirirken et ile ateş arasında 15 cm mesafe olmalı, kızartma yerine ızgara, fırın veya haşlama tercih edilmeli” önerisinde bulundu.
SEBZE VE TAM TAHIL UNUTULMAMALI
Bayram sofralarında et ağırlıklı beslenmenin sindirim dengesizliklerine yol açabileceğini belirten Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Günde en az 2 öğünde sebzeye yer verilmeli, yoğurt ve ayran gibi fermente ürünler tüketilmeli, tam tahıllı ekmek tercih edilmeli. Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar seçilmeli, porsiyonlar küçük tutulmalı” dedi.
Bu arada bayramda sık yapılan hataları da sıralayan Yiğit, eti dinlendirmeden tüketmek, sebze ve lifli gıdalara yer vermemek, yanlış pişirme yöntemleri, porsiyon kontrolsüzlüğü, yetersiz su tüketimi ve ağır tatlıların sık yenmesi olduğunu belirterek, sindirim sorunlarını önlemek için yemeklerin yavaş yenmesi, iyi çiğnenmesi ve hafif yürüyüş yapılması gerektiğini belirtti. Yiğit, günlük 2-2,5 litre su tüketimini, probiyotik yoğurt ve kefir kullanımını önerdi.
Şişkinlik ve hazımsızlık için rezene, nane-limon, kimyon veya anason çaylarının faydalı olabileceğini, ancak ilaç kullananların doktora danışması gerektiğini kaydetti.
KAYNAK: IGFA







-
Volkan Konak'ın kaybı farkındalık oluşturdu... Kalp krizi için İzmit'e elektroşok cihazları kuruldu
-
Sıcak hava dalgası sağlık riski oluşturuyor... Güneş çarpmasına dikkat!
-
“Önce zihinde, sonra midede”: Obezite cerrahisiyle 55 kilo verdi
-
Her migren baş ağrısı değildir!
-
Hazır kahve görme kaybını hızlandırabilir!
-
Mersin Büyükşehir’den Tarsus’a ücretsiz sağlık hizmeti
-
İzmir Büyükşehir’den diş sağlığına tam destek
-
Karın şişkinliğine karşı uzman tavsiyeleri