ÜRETİCİ: “TÜKENMİŞ DURUMDAYIZ”
Hakan Kahya, yaşadığı zorlukları şöyle anlattı: “Yıllardır karpuz üretiyorum, ama bu sene tüm ürün tarlada kaldı. Mazot 35 TL’den 60 TL’ye, gübre 12 TL’den 30 TL’ye çıktı. Karpuzu 2 TL’ye, hatta 1 TL’ye satmak zorunda kaldık. Tüccar 4 TL’ye bile almıyor. Nakliye ve işçilik maliyetleri de cabası. Bu şartlarda ayakta kalmak imkânsız.”
BAŞKAN SENGEL: “ÇİFTÇİNİN ÇIĞLIĞINI DUYUN”
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, tarladaki manzara karşısında, “Çiftçimiz tarlayı sürerken bizim de vicdanımız sürüldü. Karpuz bir meyve değil, alın teri, emek ve üretimdir. Üreticiye sırtımızı dönemeyiz” dedi.
Başkan Sengel, tarım politikalarının eksikliğine dikkat çekerek, “Üretici veri bazlı yönlendirilmiyor. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım yıllardır uyarıyor: Üretim politikaları düzenlenmeli, piyasa fiyatları maliyetlere göre belirlenmeli. Ama ülkemizde tarım politikası yok, üretici piyango çeker gibi üretim yapıyor. Karpuz, patates, mandalina tarlada kalıyor” diye konuştu.
Sengel, gıda krizine işaret ederek, “Üretici ‘çaresizim’ diyor. Bu çaresizliği yaratan politikaları reddediyoruz. Tarım Bakanlığı, üretimi planlamalı, çiftçi piyasanın acımasız şartlarına terk edilmemeli. Efes Selçuk’tan sesleniyoruz: Çiftçi yaşarsa ülke fabrika ayarlarına döner. ‘Ya hep beraber, ya hiçbirimiz’ çağrısına kulak verin” dedi.
KAYNAK: IGFA







-
Denizli’de anne ve bebeğe tam destek
-
MEB’den Bursa’daki LGS iddialarına yalanlama!
-
5,3 milyar TL'lik evde bakımlar hesaplarda
-
İzmir'de yanan köyler kış öncesi ayağa kaldırılacak
-
MÜSİAD 'Terörsüz Türkiye Çalışma Grubu' kurdu
-
İzmir Bergama’da orman yangınına müdahale ediliyor
-
Manisa'da muhtarlara “Alo Muhtarım” ile dijital destek
-
Şile Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı