Bu kapsamda; Kumla, Ağa, Ambarlı, Saz, Ova, Narca, Kiraz, Halı, Hisar, İhsaniye, Kaytaz ve Karakoç derelerinden alınan su numuneleri, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iş birliğiyle analiz ediliyor. Numunelerde anlık olarak debi, sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen ve iletkenlik gibi parametreler ölçülürken, laboratuvar ortamında organik kirlilik ve besin elementleri detaylı şekilde inceleniyor.
KÖRFEZ’DE DÖRT MEVSİM ÖLÇÜM
2007 yılından bu yana sürdürülen proje kapsamında, İzmit Körfezi’ndeki altı farklı deniz istasyonunda her mevsim düzenli olarak su örnekleri toplanıyor. Bu sayede Körfez’in farklı bölgelerindeki su kalitesi yıl boyunca takip edilerek gerekli önlemler zamanında alınabiliyor.
Proje kapsamında elde edilen veriler, Körfez’deki su kalitesi ve ekosistem üzerine etkili olacak yatırımların planlanmasına da katkı sunuyor. Evsel ve endüstriyel kaynaklı kirliliğin Körfez’e etkileri anlık olarak izlenerek, alınan önlemlerin ne derece etkili olduğu değerlendirilebiliyor.
Alınan tedbirler ve yürütülen çalışmalar sayesinde İzmit Körfezi’nde gözle görülür bir iyileşme yaşanıyor. Deniz canlılarının sayısında artış gözlemlenirken, kuş çeşitliliğinde de dikkat çekici bir yükseliş yaşanıyor. Bu gelişmeler, Körfez’deki ekosistemin yeniden canlandığının somut göstergeleri arasında yer alıyor.
KAYNAK: IGFA







-
Resmi burslu öğrencilerin ödemeleri arttı! Ödemeler için yeni tebliğ yayımlandı
-
TBMM tatilde! Üç komisyon çalışmayı sürdürecek
-
Sakarya ve Eskişehir’deki yangınlarda son durum
-
Karayolları'ndan sarp yamaçlara çelik zırh
-
Sakarya Adapazarı'ndaki orman yangını kontrol altında
-
Adıyaman Milletvekilleri'nden içme suyu sorununa çözüm arayışı
-
IDEF 2025’te TUSAŞ’tan HÜRJET, HÜRKUŞ ve AKSUNGUR ile gökyüzü şovu
-
Gebze’de kurumlar arası koordinasyon masaya yatırıldı