VECİHİ HÜRKUŞUN YILLAR ÖNCE ÖNÜNE ÇIKARILAN ENGELLERİ YIKTIK
KDM-ERP Sertifikasyon Modülü ile hava aracı ve parçalarının, ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde yerli platformda sertifikalandırılmasının mümkün hale geldiğini belirten Bakan Uraloğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
"KDM-ERP Sertifikasyon modülü tamamen yerli ve milli kaynaklarla geliştirildi. Sertifikasyon sürecini artık tamamen kendi imkânlarımızla yürütebiliyoruz. Mühendisliğimiz, denetimimiz ve yazılım altyapımızla süreci uçtan uca yönetiyoruz. Vecihi Hürkuşun yıllar önce önüne çıkarılan engelleri yıktık. Bugün, kendi uçağını yapıp kendi topraklarında uçurmak için onay alamayan bir Türkiye yok, kendi sertifikasını kendi veren güçlü bir Türkiye var."
Yeni sistemin sadece bir yazılım güncellemesinden çok daha fazlası olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Sertifikasyon panellerinde görev alacak uzmanlar, ilgili alanlardaki üniversitelerin doçentlerinden özel teknik dersler alarak göreve başlıyor. Bu uzmanlara, aynı temel eğitimlerden geçmiş doktora düzeyinde yardımcılar eşlik ediyor. Böylece sistemde görev yapan her uzman, akademik temelli ve uygulama bilgisi yüksek bir yapıda sürece katılıyor. Bu yapı hem ülkemizin en yetkin akademik bilgi birikimini sürece dahil ediyor hem de sanayi-üniversite iş birliğini en üst düzeye taşıyor" diye konuştu.
Yerli sistem sayesinde sertifikasyon sürecinin artık kişilerle değil, kanıta dayalı otomasyonla yürütüldüğünü belirten Bakan Uraloğlu, tüm başvuru, değerlendirme ve karar süreçleri sistem içinde kayıt altına alınarak tam şeffaflık ve izlenebilirlik sağlandığını kaydetti. Yeni modelin Türkiyenin milli havacılık iradesini güçlendirdiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, yerli hava araçları için artık dış onaya ihtiyaç duymadıklarını vurguladı.
Sivil havacılığın bağımsız ruhunu ve üretimini destekleyen bir sertifikasyon yapısı inşa ettiklerini belirten Bakan Uraloğlu, "Vecihi Hürkuşun yarım kalan rüyasını biz gerçekleştiriyoruz. Kendi gökyüzümüzde, kendi mühendisliğimizle, kendi kurallarımızla var olmanın gururunu yaşıyoruz. Attığımız bu adım, sadece bir sertifikasyon modeli değil; ülkemizin sivil havacılığının geleceğine yön verecek bir iradenin somut ifadesidir." diye konuştu.
KAYNAK: IGFA







-
Resmi burslu öğrencilerin ödemeleri arttı! Ödemeler için yeni tebliğ yayımlandı
-
TBMM tatilde! Üç komisyon çalışmayı sürdürecek
-
Sakarya ve Eskişehir’deki yangınlarda son durum
-
Karayolları'ndan sarp yamaçlara çelik zırh
-
Sakarya Adapazarı'ndaki orman yangını kontrol altında
-
Adıyaman Milletvekilleri'nden içme suyu sorununa çözüm arayışı
-
IDEF 2025’te TUSAŞ’tan HÜRJET, HÜRKUŞ ve AKSUNGUR ile gökyüzü şovu
-
Gebze’de kurumlar arası koordinasyon masaya yatırıldı